Ons telefoon: T (040) 2279105 Ons e-mailadres: vrienden@kempenhaeghe.nl

Eye-tracking onderzoek leerstoornissen bij kinderen

Eye-tracking onderzoek leerstoornissen bij kinderen

27 september 2022 Labels: door Redactie

Eye-tracking onderzoek leerstoornissen bij kinderen
Met de subsidie van het Kempenhaeghe Vriendenfonds heeft het Centrum voor Neurologisch bepaalde Leer- en Ontwikkelingsstoornissen Kempenhaeghe geïnvesteerd in het waarborgen en uitbreiden van eye-tracking onderzoek in de wetenschap en kliniek van neurologisch bepaalde leerstoornissen bij kinderen.


Met de subsidie heeft het centrum de eye-tracking software geüpdatet, waardoor ze nu kunnen werken met de state-of-the-art software in het wetenschappelijke veld van eye-tracking en neurocognitie. De huidige onderzoekslijn over het meten van afleidbaarheid via oogbewegingen als voorspeller voor aandachtsproblematiek blijft hiermee gewaarborgd. Daarnaast brengt de nieuwe software ook nieuwe onderzoeksmogelijkheden, waarbij samenwerking met andere afdelingen binnen Kempenhaeghe gezocht kan worden. Zo stelt de software de pyschologen en neurologen bijvoorbeeld in staat om eye-tracking signalen te combineren en synchroniseren met EEG signalen.

Naast de update van de eye-tracking software, hebben we ook een zogenaamde ‘gaming eye-tracker’ kunnen aanschaffen die compatibel is met een Amerikaanse cognitieve training (Attention Arcade van Brainleap Technologies). De training omvat een game die met de ogen (in plaats van een computermuis) bestuurt kan worden. Het doel is via deze game de top-down controle over oogbewegingen te kunnen versterken om via deze weg de gevoeligheid voor visuele afleiding te verminderen. In samenwerking met de Berkenschutse willen ze op termijn de effectiviteit van deze training in de dagdagelijkse praktijk onderzoeken.

Wij wensen Jos Hendriksen (Klinisch Neuropsycholoog) en Dirk Sweere (Psychologisch Assistent) nog heel veel succes met dit waardevolle onderzoek!

Bovenstaande foto is een overzicht van de eye-tracking mogelijkheden binnen CNL, waarbij links onder op de laptop de nieuwe gaming eye-tracker met de cognitieve training te zien is. Op het rechter computerscherm staat de nieuwe software, met aan de onderkant onze huidige wetenschap eye-tracker.

Sluiten