Moestuin Kloostervelden
24 september 2018

In de zomer van 2018 is er op Kloostervelden, naast de kapel, hard gewerkt aan de aanleg van een moestuin.
Nieuwe en oude bewoners van Kloostervelden verbouwen er hun biologisch geteelde groenten. Buiten het hek van de moestuin is een aantal vrijwilligers aan de slag gegaan met het realiseren van een kruiden- pluktuin. De moes- en kruidentuin vormen samen De Kloostertuin.
In het kader van Burendag is door buurtbewoners hard samengewerkt in de tuin. Er is onkruid gewied, paden aangelegd en een oppot tafel in elkaar gezet. Voorafgaand was er een feestelijk moment, waarbij de Kloostertuin officieel geopend werd. Ton de Wit deed dit samen met Jac van Asten, manager van Welkoop uit Heeze. Welkoop is sponsor van de waterpomp. Ton benadrukte dat de groente- en kruidentuin een plaats is waar mensen elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten; jong en oud, bewoners van Kempenhaeghe, nieuwe wijkbewoners van Kloostervelden en andere Sterkselnaren. Ton: “Het is een plek om te werken, te praten en te genieten”.
Het Oranjefonds, Het Kempenhaeghe Vriendenfonds en Kempenhaeghe hebben allen bijgedragen aan de realisatie van de paden in de tuin. De Spar in Sterksel zorgde voor de boodschappen voor deze dag en eigenaren van de moestuintjes maakten soep van de zelf geteelde groente. Dit alles leidde tot een wel geslaagde burendag, waarbij ontmoetingen plaatsvonden tussen oude en nieuwe bewoners van Kloostervelden en Sterksel.
Een van de broeders, die vroeger ook al op deze plek een moes- en kruidentuin verzorgde, had veel kennis van medicinale planten. Medicijnen tegen epilepsie waren er toen nog niet, dus probeerde hij een remedie te zoeken in planten. Deze toepassing is in onze tijd gelukkig niet meer nodig. Nu is het de bedoeling dat wanneer de planten groter zijn, iedereen die langskomt kruiden mag plukken voor eigen gebruik. Het wordt hierdoor een plek waar bewoners van Kempenhaeghe, nieuwe wijkbewoners van Kloostervelden en andere Sterkselnaren elkaar kunnen ontmoeten.